Voetwratten zelf verwijderen

02/06/2019   |   Leestijd: 5 min.   |   Categorie: technieken

Voetwratten groeien op de voet, meestal op plekken waar vaak veel druk wordt uitgeoefend, zoals op de hiel en de bal van de voet. Voetwratten zijn vervelend en daarom zijn er meerdere voorzorgsmaatregelen, waarmee je zoveel mogelijk kunt voorkomen dat het virus dat de wratten veroorzaakt, zich verspreid. Als je toch last hebt van voetwratten zijn er een aantal hulpmiddelen die je kunt gebruiken om ze zelfstandig te verwijderen. Meer uitleg over de oorzaak van voetwratten, de symptomen en het verwijderen hiervan vind je in dit artikel.

De oorzaak en risicofactoren van voetwratten

Het virus dat verantwoordelijk is voor het ontstaan van voetwratten is het humaan papillomavirus (HPV) en wordt vaak opgelopen op besmette natte vloere,n zoals in kleedkamers en zwembaden. Niet iedereen die het HPV virus oploopt, ontwikkelt ook daadwerkelijk wratten, maar er zijn wel een aantal factoren die het risico op het ontstaan van voetwratten vergroten. Kinderen en tieners, mensen met een lager immuunsysteem en mensen die vaak op blote voeten door gemeenschappelijke ruimtes lopen, hebben een grotere kans op voetwratten.

Een belangrijke preventie techniek is dan ook om niet in aanraking te komen met het virus, en gemeenschappelijke, vochtige ruimtes te ontwijken. Ook is het belangrijk om je voeten vaak te controleren, aangezien een beginnende wrat gemakkelijk te behandelen is.

voetwrat

Zelfstandig voetwratten verwijderen

Je kunt natuurlijk een huisarts raadplegen om een voetwrat te behandelen en te verwijderen, maar er zijn ook een aantal handige huismiddeltjes die je kunt gebruiken bij het verwijderen van voetwratten. Allereerst kun je appelazijn gebruiken om wratten sneller te laten verdwijnen, door het met een katoenen bal meerdere keren per dag aan te brengen. Ook kun je producten gebruiken die salicylzuur bevatten, zoals soorten pleisters. Een derde manier is om vloeibare stikstof te kopen bij een drogist of apotheek, in de vorm van een gel of vloeistof, en hiermee de wrat te behandelen.

Een meer drastische manier bij hardnekkige voetwratten is met het gebruik van duct tape. Bij deze behandeling plak je een stuk tape op de voetwrat en laat deze zes dagen zitten. Daarna verwijder je de tape, laat je de wrat weken in water en probeer je de hoornlaag met behulp van een schuursponsje zo ver mogelijk te verwijderen. Daarna een nacht niet afdekken, waarna je de duct tape weer aanbrengt voor zes dagen. De exacte werking hiervan is nog niet bekend, dus stop vooral met de behandeling als je bijwerkingen ervaart zoals jeuk, irritatie en zwelling.

Voetwrat laten verwijderen door de pedicure

Als het verwijderen van voetwratten zelfstandig niet lukt, kun je contact opnemen met een pedicure om de voetwrat te laten verwijderen. Bij de pedicure wordt er gebruik gemaakt van cryo-therapie, waarbij de wrat verwijderd wordt door middel van bevriezing. Na deze behandeling wordt de plek wit, vormt er een korst die er na twee weken af valt. Na drie weken wordt er gekeken of er nog een behandeling nodig is. Bij de meeste voetwratten zijn er in totaal 3 of 4 behandelingen nodig om de wrat compleet te verwijderen. De behandeling is vrijwel pijnloos en de huid zal volledig herstellen, zonder littekens of pijnlijke plekken.

Laatste nieuwtjes ontvangen?
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.