Schoenen inlopen, hoe doe je dat? 10 Tips

  |   Leestijd: 5 min.   |   Categorie: algemeen

Je herkent het vast wel: je bent heel blij met je gloednieuwe schoenen, maar na een paar uur lopen heb je last van pijnlijke voeten. Gooi ze in zo'n situatie niet meteen achterin de kast, want met onderstaande tips loop je je schoenen in. Zonder knellen, pijn en blaren! Het kost even wat moeite, maar daarna zitten je schoenen als gegoten en kun je ervan genieten.

Waarom zou je je schoenen inlopen?

Waarom is het eigenlijk nodig om nieuwe schoenen in te lopen?

  • Nieuwe schoenen zijn vaak nogal stijf. Door ze in te lopen maak je ze soepeler.
  • Schoenen die niet ingelopen zijn, kunnen voor pijn en blaren zorgen.
  • Iedereen heeft andere voeten. Door je schoenen in te lopen, vormen de schoenen zich naar jouw unieke voetvorm en loopstijl.

Schoenen inlopen: 10 tips

Met deze tips loop je je schoenen in zonder pijn.

1. Geduldig opbouwen

Draag je nieuwe schoenen niet meteen een hele dag. Eventuele knellende stukjes zullen dan pijn gaan doen en mogelijk voor blaren zorgen. Bouw het dragen van je nieuwe schoenen daarom rustig op. Zo kunnen de schoenen zich naar je voeten vormen. 

Doe de schoenen eerst alleen tijdens korte uitstapjes aan. Bijvoorbeeld voor een paar uurtjes. Of draag je schoenen eerst binnenshuis. Zo kun je ze gemakkelijk uit doen als ze niet meer fijn zitten.

Na een paar dagen kun je de schoenen wat langer aan. Dit kun je op gevoel doen. Zolang ze fijn zitten, kun je ze blijven dragen. Zodra ze beginnen te knellen, trek je ze uit.

2. Trek dikke sokken aan

Als je schoenen aan de strakke kant zijn, kun je dikke sokken dragen om ze wat uit te rekken terwijl je ze inloopt. De dikke sokken helpen ook meteen om je huid te beschermen tegen pijn en blaren. 

3. Trek de schoenen ’s avonds aan

Wist je dat je voeten ’s avonds iets dikker zijn? Dit is dus het ideale moment om je schoenen wat op te rekken. Zeker als je deze tip combineert met de tip over dikke sokken van hierboven. Trek ze bijvoorbeeld rond of na het avondeten een paar uurtjes aan.

4. Buigen met je handen

Buig je schoenen voorzichtig heen en weer met je handen om je schoenen wat soepeler te maken. 

5. Ga goed voorbereid op pad

Draag je je nieuwe schoenen wat langer buitenshuis? Neem dan wat blarenpleisters mee voor het geval ze pijn gaan doen. Of nog beter: neem een ander paar schoenen mee, zodat je kunt wisselen als je nieuwe schoenen niet meer lekker zitten.

Vrouw heeft pijnlijke voeten, want ze heeft haar schoenen niet ingelopen

6. Plak blarenpleisters

Je kunt ook alvast wat blarenpleisters plakken op gevoelige plekken voordat je je nieuwe schoenen aantrekt. Voorkomen is beter dan genezen. 

7. Smeer vaseline

Om je huid te beschermen, kun je ook wat vaseline smeren. Doe dit op de plekken waar de schoen strak zit of voor wrijving zorgt. Bijvoorbeeld op je hiel. Kijk natuurlijk wel uit dat je geen vlekken in je nieuwe schoenen maakt met de vaseline.

8. Föhn je schoenen in vorm

Warmte helpt om je schoenen makkelijker op te rekken. Een föhn gebruiken is daarom een goed idee. Trek de schoenen aan en föhn de plekken die knellen. Door de warmte zet de schoen wat uit. 

Zet de föhn niet op de hoogste stand. Anders kan het te warm worden voor je voeten of je schoenen beschadigen. Houd de schoenen aan terwijl ze afkoelen. Zo behouden de schoenen makkelijker de nieuwe vorm.

9. Gebruik een schoenspanner

Een makkelijke manier om je schoenen op te rekken, waar je zeker geen zere voeten van krijgt: schoenspanners gebruiken. Er zijn verschillende schoenspanners verkrijgbaar. Sommige rekken de schoenen alleen in de lengte op. Anderen helpen ook om de schoenen wat breder te maken. Kijk dus goed naar welk model je precies nodig hebt.

10. Naar de schoenmaker

Helpen al deze tips niet genoeg? Ga dan naar de schoenmaker. Een schoenmaker kan de schoenen voor je oprekken waar dat nodig is.