Wat is een fish spa en is zo'n behandeling met Garra rufa 'knabbelvisjes' veilig?

  |   Leestijd: 5 min.   |   Categorie: algemeen

Kleine visjes die het eelt van je voeten knabbelen? Je hebt er vast wel eens van gehoord of over gelezen. In dit artikel leggen we uit wat een fish spa behandeling is en beantwoorden we een aantal veelgestelde vragen over behandelingen met Garra rufa 'knabbelvisjes'.

Wat is een fish spa behandeling?

Een fish spa behandeling is een wellnessbehandeling waarbij kleine visjes dode huidcellen van je voeten knabbelen. Die knabbelvisjes zijn zogenaamde Garra rufa. Ze komen oorspronkelijk uit het Verre Oosten, Turkije en India. De visjes voeden zich met jouw dode huidcellen. Die knabbelen ze van je voeten af, waardoor je voeten zachter aanvoelen.

Doet een voetbehandeling met knabbelvisjes pijn?

Een behandeling met knabbelvisjes doet geen pijn. De Garra-rufa zijn kleine karperachtigen zonder tanden. Je ervaart waarschijnlijk een lichte tintelend of kietelend gevoel. Dat kan in het begin even wat ongemakkelijk voelen.

Fish spa behandeling met garra ruffa 'knabbelvisjes'

Is een fish spa behandeling toegestaan?

In Nederland zijn fish spa behandelingen niet verboden. Je kunt op verschillende plaatsen terecht.

Is een fish spa behandeling veilig?

Het Centrum Infectieziektebestrijding van het RIVM hanteert het standpunt dat het infectierisico van het gebruik van Garra-rufabaden voor gezonde personen met een intacte huid en zonder onderliggend lijden verwaarloosbaar is. Een voetbehandeling bij een fish spa is volgens hen voor de meeste mensen veilig. Voor personen die (kleine) huiddefecten hebben, bestaat er een klein risico op het ontstaan van lokale huidinfecties. Ze ontraden personen met een onderliggend lijden of een verminderde weerstand gebruik te maken van Garra-rufabaden. Het risico op (huid)infecties is voor hen niet uit te sluiten.

Wat zijn de mogelijke voordelen van een fish spa?

Voor een behandeling met knabbelvisjes worden de onderstaande voordelen genoemd:

  • Je huid wordt er zachter van.
  • Dode huidcellen en eelt worden weg geknabbeld.
  • Veel mensen ervaren de behandeling als ontspannend.
  • Het is weer eens wat anders dan de 'standaard' behandelingen. Het is een ervaring op zich.

Sommige mensen zweren bij de behandeling als remedie tegen bijvoorbeeld psioriasis of eczeem. Echter, volgens het RIVM hechten Psoriasis Vereniging Nederland, de Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie en de Nederlandse Vereniging voor Huidtherapeuten weinig waarde aan de therapie.