Gezwollen, dikke voeten en enkels bij warm weer, hoe voorkom je dat?

  |   Leestijd: 5 min.   |   Categorie: algemeen

Zodra de temperaturen stijgen, krijgen veel mensen last van gezwollen, dikke voeten en enkels. Ze houden vocht vast. Hoe voorkom je dit probleem? We geven je een aantal tips.

1. Draag schoenen die fijn zitten en ventileren

Kies voor schoenen die comfortabel zitten en ventileren. Bij warm weer zijn open schoenen fijn. Vermijd schoenen die strak zitten en schoenen met hoge hakken. Die kunnen je bloedsomloop namelijk belemmeren. Een slechte bloedsomloop kan ertoe leiden dat je meer vocht vasthoudt.

2. Drink voldoende water

Het klinkt een beetje tegenstrijdig, maar als je (te) weinig drinkt, krijg je juist sneller last van vochtophoping in je voeten. Bij een vochttekort houd je namelijk meer vocht vast. Drink daarom voldoende. Zeker op warme dagen is dit belangrijk, omdat je dan extra vocht verliest door het zweten.

3. Beweeg voldoende

Sta regelmatig op en beweeg je voeten en enkels om je bloedcirculatie te stimuleren. Dit helpt om te voorkomen dat vocht zich ophoopt in je voeten en enkels. Je kunt ook zittend of liggend je voeten op en neer bewegen voor een betere bloedsomloop. Handig als je bijvoorbeeld veel en lang aan je bureau zit.

4. Hanteer een gezonde zithouding

Zit je graag met je benen over elkaar? Dat kun je beter niet doen als je last hebt van gezwollen voeten of enkels. Deze zithouding is namelijk niet goed voor je bloedcirculatie. En een slechte bloedcirculatie is sneller gezwollen voeten en enkels.

vrouw met gezwollen en dikke voeten en enkels

5. Zoek verkoeling

Zoek verkoeling. Hoe warmer je het hebt, hoe groter de kans op gezwollen voeten en enkels. Blijf in de schaduw, draag lichte kleding en houd je huis koel. Bijvoorbeeld met goede zonwering, een ventilator of airconditioning.

6. Voorzichtig met zout

Krijg je (te) veel zout binnen? Dan houd je meer vocht vast. Wees dus voorzichtig met het consumeren van zout. Vooral sterk bewerkte voeding bevat vaak veel zout.

7. Niet te lang staan of lopen

Als je lang staat of loopt, krijg je sneller last van gezwollen voeten. Doe het rustig aan en ga regelmatig even zitten of liggen.

8. Leg je voeten omhoog

Geef je voeten regelmatig een pauze door ze omhoog te leggen. Zeker na een lange dag of nadat je lang hebt gestaan of gelopen. Dat is goed voor de bloedcirculatie en helpt om het vocht af te voeren. Zijn je voeten al dik en gezwollen? Dan kun je voeten omhoog leggen het probleem verhelpen.