Likdoorn, clavus of eksteroog

01/03/2018   |   Leestijd: 5 min.   |   Categorie: algemeen

Een likdoorn is een pijnlijke plek op de voet die door eelt gevormd is en staat ook wel bekend als een eksteroog of clavus. De likdoorn kan zeer pijnlijk zijn en kan je belemmeren tijdens het lopen.

Wat is een likdoorn

Een likdoorn, clavus of eksteroog is een verdikking van de huid. Eksterogen zijn geconcentreerde eeltplekken die vanwege de dikte druk kunnen uitoefenen naar binnen. Dit zorgt ervoor dat dit probleem erg pijnlijk kan zijn. Zo pijnlijk zelfs dat lopen of sporten bemoeilijkt of onmogelijk wordt. Likdoorns ontstaan als er op een bepaalde plek meer druk wordt uitgeoefend dan op andere delen van de voet. Doordat er meer druk wordt uitgeoefend, wordt er op de betreffende plek ook meer eelt gevormd. De vorming van eelt gaat door en in de ophoping van eelt blijven dode huidcellen zitten. Dit zorgt ervoor dat een clavus zeer hard wordt en pijnlijk kan zijn.

likdoorn

Oorzaken en symptomen

Een clavus ontstaat doordat er meer druk op één plek wordt uitgeoefend dan op andere delen van de voet. Dit kan komen door het dragen van verkeerde schoenen maar ook door een afwijking in het lichaam waardoor de voet niet goed kan functioneren. Ook overgewicht kan een oorzaak van eksterogen zijn. Eksterogen zijn te herkennen aan de verdikking van de huid door eelt. Als het eksteroog iets groter is, dan is er een donkere plek waar te nemen die door dode huidcellen is gevormd. Een eksteroog groeit op de huid en drukt naar binnen toe, de pijn hierbij kan tijdens het lopen als vervelend worden ervaren.

Eksteroog verzorgen

Het is belangrijk om bij een likdoorn eerst de oorzaak aan te pakken. Als jouw schoenen knellen of niet goed zitten, dan moeten er nieuwe schoenen worden aangeschaft. Het is wel aan te raden om de clavus eerst door een pedicure te laten behandelen. Zorg er daarnaast ook voor dat de voeten goed schoon blijven. Was daarom jouw voeten dagelijks goed en maak ze ook goed droog. Je kunt ook dagelijks een voetbad nemen om de likdoorn te verzorgen.

Likdoorn pleisters

Als het eksteroog nog geen extreme vormen heeft aangenomen en als het ongemak nog niet heel groot is, kun je pleisters kopen om de pijn te verminderen. De pleister plak je op het eksteroog en deze zorgt vanwege de samenstelling voor het zachter worden van de clavus. De likdoorn wordt zo zacht dat je na een aantal dagen goed wassen, de likdoorn kunt verwijderen met een eeltverwijderaar. Naast zeep kun je hiervoor ook baking soda gebruiken in warm water. Gebruik hiervoor geen scherpe voorwerpen en probeer de likdoorn al helemaal niet zelf weg te snijden!

Clavus laten behandelen

Als de likdoorn zeer pijnlijk is en te groot om zelf te behandelen, dan rest een een bezoek aan een specialist. Een pedicure is opgeleid in het behandelen van voeten en kan de clavus verwijderen. Ook kun je bij een pedicure het juiste advies krijgen om te voorkomen dat eksterogen weer terug komen.

Laatste nieuwtjes ontvangen?
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.