Is lopen op hakken slecht voor je voeten?

01/06/2020   |   Leestijd: 5 min.   |   Categorie: algemeen

Hoge hakken zijn erg elegant. Ze maken je langer en zorgen voor een mooie houding. Sommige vrouwen dragen ze graag, terwijl anderen het liever bij platte schoenen houden omdat hun voeten (na een tijdje) erg pijn gaan doen. Het dragen van hakken kan namelijk klachten opleveren. Als je op hoge hakken loopt, worden je voeten extra belast. Dat voel je goed als je een dagje op je pumps hebt gelopen. Daarom heeft je lichaam tijd nodig om te herstellen. Als dit herstel in balans is met het dragen van hakken, kun je prima op hooggehakte schoenen lopen. Zo niet, dan kan het pijn doen als je de volgende keer je hakken weer aantrekt. Draag dan liever nog een poosje plattere schoenen tot je lichaam volledig hersteld is!

Wanneer krijg je klachten?

Als je teveel op hoge hakken loopt en je voeten te weinig herstel gunt, kan het kraakbeen tussen de voetbotten (te) dun worden. Dat levert pijn- en spierklachten op, die de voeten gevoelig en minder buigzaam maken. Toch zijn er mensen, die nooit last van hun voeten hebben, terwijl ze dagelijks op hoge hakken lopen. Dat heeft te maken met de aansturing van de spieren. Als de spieren goed worden aangestuurd, worden de voeten goed neergezet, waardoor de belasting minder groot is. Gelukkig kun je leren op een goede manier op hakken te lopen, zodat je ze zonder problemen kunt dragen.

Hakken Pijn Voeten

Op hakken leren lopen

Als je op hoge hakken wilt leren lopen, kun je het beste de kunst afkijken bij anderen. Uit onderzoek blijkt dat je het snelst leert van een algemeen beeld van de loopbeweging, zonder verdere uitleg. Je ziet op bewegend beeld direct het verschil met hoe je zelf loopt en dat wordt door je hersenen opgeslagen. Veel filmpjes kijken dus, dan zal je lichaam deze manier van lopen uiteindelijk onbewust overnemen. Geef je voeten altijd voldoende tijd om te herstellen na het dragen van je stiletto’s. Dan kun je ze de volgende keer weer zonder pijn en moeite dragen.  

Waar moet je op letten?

Vrijwel iedereen heeft een bredere voorvoet en daarom zijn puntschoenen minder geschikt. Na vaak dragen, kunnen afwijkingen aan de tenen ontstaan. Draag daarom alleen puntschoenen naar een feestje of gelegenheid, maar loop er zeker niet de hele dag op. Ook voor schoenen met hoge, dunne hakken geldt dat je er niet te lang achter elkaar op moet lopen. Een gelkussentje in de schoen kan je voorvoet ondersteunen en pijnklachten verminderen. Koop hakschoenen altijd in de juiste maat en pasvorm om je voeten zo min mogelijk te belasten. En thuis? Dan loop je lekker op blote voeten, zodat je voeten weer kunnen herstellen!

Bezoek een pedicure

Heb je na het lopen op hakken altijd (veel) last van je voeten? Bezoek dan af en toe een pedicure voor een heerlijke voetmassage. Een pedicure kan je bovendien adviseren als je nieuwe schoenen met hakken wilt aanschaffen.

Laatste nieuwtjes ontvangen?
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.