Hoe kun je (overtollig) eelt voorkomen?

29/06/2020   |   Leestijd: 5 min.   |   Categorie: algemeen

Je herkent het waarschijnlijk wel: een laagje eelt op je voetzool of op je handen na een dag klussen in je tuin of woning. Een klein beetje eelt op je voeten of handen is geen enkel probleem en vormt zelfs een natuurlijke beschermlaag voor de huid. Echter, als je last hebt van overtollig eelt, dan kan dit voor problemen zorgen en tot pijn leiden. Gelukkig zijn er behandelingen en eeltverwijderaars om overtollig eelt (zelf) te verwijderen, maar voorkomen is natuurlijk eenmaal beter dan genezen.

Wat is eelt precies?

Als je eelt wilt voorkomen, is het belangrijk om te weten, waardoor eelt wordt veroorzaakt en wat eelt precies is. Eelt is een opeenhoping van dode huidcellen, zogenaamde epitheelcellen. Doordat er plaatselijk een hoge druk wordt uitgeoefend of door een (te) hoge mate van wrijving worden er door de bovenste huidlaag nieuwe cellen aangemaakt. Is er teveel druk of wrijving? Dan ontstaat er een opeenhoping van huidcellen. Dit laagje wordt eelt genoemd. Het proces van eeltvorming is een heel normaal proces.

Wat zijn de oorzaken en risicofactoren van overtollig eelt?

Een klein laagje eelt is helemal geen probleem. Echter, heb je teveel eelt, dan kan dat pijn gaan doen. Overtollig eelt kan een diversiteit aan oorzaken hebben. Eelt komt veel voor op de drukpunten van je voet en als je daarbij ook nog eens overgewicht hebt, waardoor je voeten meer gewicht moeten dragen dan wenselijk, wordt de kans op eeltvorming verhoogt. Daarnaast komt eelt vaker voor bij mensen die veel moeten staan of lopen tijdens het uitoefenen van hun werk. Ook ouderdom is een risicofactor vanwege het uitdrogen van de huid. Een droge huid verhoogt de kans op overtollig eelt.

eelt voorkomen

Goede schoenen en sokken zijn van belang

Aangezien hoge druk en wrijving de belangrijke oorzaken zijn van eeltvorming, zijn goede schoenen en sokken van groot belang. Als je schoenen niet goed passen, te ruim of te krap zitten of een verkeerde onderkant hebben, kunnen er druk- en wrijvingsplekken ontstaan. Hierdoor wordt de kans op eeltvorming vergroot. Ook het dragen van goede sokken is van belang, omdat het dragen van verkeerde sokken tot extra drukpunten kan leiden.

Naast je schoenen en sokken is ook je houding en de stand van je voeten van belang. Als je vaak op een verkeerde manier op je voeten staat, wordt er op bepaalde plaatsen (te)veel druk uitgeoefend. Heb je hier steeds weer last van? Breng dan een bezoek aan je huisarts of aan een pedicure in de buurt. Een professional kan je helpen om je houding te verbeteren.

Andere tips om eelt te voorkomen

Eelt kun je voorkomen door je voeten op een juiste manier te verzorgen. Heb je veel last van eelt? Gebdruik dan een vette crème om je huid soepel te houden. Daarnaast kun je je voeten verzorgen door voetenbaden met zuiverende middelen te nemen.

Laatste nieuwtjes ontvangen?
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.