Hallux Valgus

Hallux valgus is een afwijking aan de voet waarbij de grote teen vergroeid is. In het geval van een hallux valgus staat de grote teen scheef en ontstaat er aan de buitenkant van de grote teen ter hoogte van de aanzet een bobbel. Deze bobbel kan pijnlijk aanvoelen en ongemak geven, omdat de bobbel vaak tegen de schoen aan schuurt of drukt. Door wrijving en door de druk kan er op de plek van de bobbel een eeltplek ontstaan die ongemakkelijk kan zijn bij het bewegen. Een eeltknobbel op deze plek is makkelijk te behandelen door een pedicure. Een hallux valgus is in sommige gevallen echter minder makkelijk te behandelen en kan soms alleen met een operatie worden verholpen.

Wat is een hallux valgus

Een hallux valgus is een vergroeiing van de grote teen. De grote teen staat scheef en wijst naar binnen richting de andere tenen. Hierdoor ontstaat er een bobbel aan de buitenkant van de grote teen. De knobbel die hier ontstaat kan tegen de schoen aanschuren. Door de wrijving en druk die op deze plek ontstaat kan er een eeltknobbel gevormd worden. De knobbel zelf die door de hallux valgus wordt veroorzaakt en de eeltknobbel kunnen beiden pijnlijk en ongemakkelijk zijn.

hallux valgus

Oorzaken en symptomen

Een hallux valgus komt het meest voor bij ouderen en bij vrouwen. Bij vrouwen komt dit door het vaak dragen van hoge hakken waardoor de voet in een onnatuurlijke houding komt te staan. Hallux valgus kan ook erfelijk zijn waardoor de vergroeiing genetisch is bepaald. Ook andere aangeboren afwijkingen kunnen de oorzaak van een hallux valgus zijn. Mensen met een korte achillespees kunnen ook een hallux valgus ontwikkelen. Een hallux valgus is te herkennen aan de knobbel naast de grote teen. Deze kan soms pijnlijk zijn en de grote teen kan tegen de naastgelegen teen aan drukken. Hierdoor kan lopen moeilijker gaan. Een hallux valgus is overigens niet altijd pijnlijk.

Hallux valgus verzorgen

Als je last hebt van hallux valgus kun je zelf de voet verzorgen door een aantal maatregelen te nemen. Zorg ervoor dat je op schoenen loopt die ook goed zitten en die geschikt zijn voor jouw voeten. Voor vrouwen is het aan te raden om niet op hoge hakken te lopen. Verder is het mogelijk om speciale steunzolen te dragen die de klachten kunnen verminderen. Heb je last van eeltvorming op de knobbel naast de grote teen dan kun je dit zelf behandelen met een eeltrasp.

Hallux valgus laten behandelen

Als je erg last hebt van hallux valgus dan kun je speciale schoenen laten aanmeten. De klachten kunnen hierdoor minder worden. In ernstige gevallen kun je de voet laten opereren zodat het probleem verholpen wordt. Herstellen van een operatie voor deze aandoening duurt wel lang. Heeft er zich op de plek van de knobbel naast de grote teen eelt gevormd en ondervindt je hier last van. Dan kun je een bezoek brengen aan een pedicure. Een pedicure kan het overtollige eelt verwijderen en de voet op deze plek verzorgen.