Wratten

07/03/2018   |   20/04/2021   |   Leestijd: 5 min.   |   Categorie: algemeen

Wratten zijn harde uitstulpingen die op de huid van de voet zijn vastgegroeid. De bobbeltjes voelen ruw en eeltachtig aan en worden veroorzaakt door een virus. Over het algemeen zijn wratten onschuldig en kunnen ze na ongeveer een jaar vanzelf weer verdwijnen. Als een wrat zich in de voetzool heeft genesteld dan kan dit wel als vervelend worden ervaren en is het mogelijk om de wrat te laten behandelen. Een huisarts kan de wrat met vloeibare stikstof aanstippen waarna deze afsterft en een pedicure kan de beschadigde plek waar de wrat heeft gezeten behandelen.

Wat zijn wratten

Voetwratten lijken vaak op een likdoorn en kunnen ook pijnlijk zijn tijdens het lopen of bewegen. Het verschil in de pijn is dat bij een likdoorn de pijn ontstaat wanneer je op de likdoorn staat of erop drukt. Bij wratten is de pijn voelbaar op het moment dat er van de zijkant druk wordt uitgeoefend. Wratten zijn zeer besmettelijk en komen vaak bij jonge kinderen voor. Ze zijn wit, vaak klein en lijken op een eelt-uitstulping die op de voet vast zit. Wratten die zich op of vooral onder de voet bevinden zijn vaak pijnlijk. Helemaal omdat hier de hele dag gebruik van wordt gemaakt, kan dit als vervelend worden ervaren.

wrat

Oorzaken en symptomen

Wratten worden veroorzaakt door een virus. Omdat ze zeer besmettelijk zijn kan het zijn dat er meerdere wratten op één voet zitten. Voetwratten die zich onder de voet bevinden kunnen zeer pijnlijk zijn tijdens het lopen. Naast de gewone wratten vinden we op voeten ook ouderdomswratten, deze zijn bruin van kleur en kunnen een andere vorm hebben dan de gewone wratten. Omdat de wrat veroorzaakt wordt door een besmettelijk virus is het belangrijk dat deze niet open gemaakt wordt, het virus kan zich anders zo verder verspreiden.

Wratten verzorgen en voorkomen

Je kunt wratten zelf verzorgen, of beter gezegd voorkomen, door in zwembaden of andere openbare gelegenheden waar mensen op hun blote voeten lopen slippers te dragen. Het is belangrijk om niet aan de wratten te peuteren om zo verdere besmetting te voorkomen. Om ervoor te zorgen dat de wratten weg gaan kun je ze zelf behandelen met verschillende middelen. Deze zijn bij een apotheek of drogist verkrijgbaar.

Wratten laten behandelen

Als je veel last hebt van wratten op de voeten dan kun je het beste een afspraak maken bij een huisarts of pedicure. De huisarts kan de wratten behandelen met vloeibare stikstof, waarna de wratten na verloop van tijd zullen afsterven. Dit is zeker aan te raden wanneer de wratten op de voeten hardnekkig zijn. Na een bezoek aan de huisarts kan een bezoek aan de pedicure worden gebracht. De voetverzorger kan de huid waar de wrat zit of heeft gezeten verzorgen en behandelen. Blijft de wrat pijnlijk? Dan kan tijdens de behandeling een inlegzool voor in de schoen worden aangemeten waar een uitsparing in is gemaakt voor de wrat. Zo kun je zonder ongemak blijven bewegen.