Voetentraining: thuis zelf je voeten trainen

  |     |   Leestijd: 5 min.   |   Categorie: algemeen

Pijn in de voeten en/of tenen is een veelvoorkomend probleem. Schaam je vooral niet, want je bent absoluut niet de enige met klachten. Eerder schreven we al dat, volgens de Nederlandse Vereniging van Podotherapeuten, 60% van de Nederlanders in hun leven minimaal één keer te maken krijgt met voetklachten. Een aantal klachten zijn veelvoorkomend, zoals bijvoorbeeld hallux valgus, hielspoor en hamertenen. Als je (veel) last hebt van zo’n aandoening is het raadzaam om je te laten adviseren door een specialist. Echter, dat betekent niet dat je thuis zelf geen actie kunt ondernemen.

Zelf je voeten trainen met de juiste oefeningen

Om klachten te voorkomen, te verhelpen en om pijn te verminderen, kun je zelf oefeningen doen. Een specialist zal je in sommige gevallen oefeningen aanleren en aanbevelen, zodat je er zelf mee aan de slag kunt. De oefeningen variëren per aandoening en zijn bedoeld om de conditie van jouw voet op peil te houden of te verbeteren.

(Gratis) online oefeningen en video’s

We doen steeds meer digitaal. Door de coronasituatie heeft de digitalisering op veel vlakken versneld. Ook voetoefeningen leer je tegenwoordig, tenminste als je dat wilt, digitaal. Enerzijds vind je diverse (gratis) filmpjes op bijvoorbeeld Youtube, anderzijds verplaatsen ook steeds meer specialisten hun dienstverlening (gedeeltelijk) naar het internet. Voor hen is het op die manier makkelijker om een groot publiek aan te spreken en tegelijkertijd wordt het voor jou, als patiënt met voetklachten, makkelijker om een specialist te “bezoeken”.

Voetentraining.nl

Een voorbeeld van een online initiatief is voetentraining.nl. Met behulp van hun online video’s leer jij verschillende oefeningen om pijn als gevolg van bepaalde voetklachten te verminderen en soms zelfs helemaal te verhelpen. Je leert om je voetspieren op een juiste manier te trainen om de kwaal op die manier aan te pakken.

Voetentraining.nl biedt trainingen aan voor onder andere de volgende kwalen:

  • Hallux valgus
  • Hielspoor
  • Mortons neuroom
  • Klauw- en hamertenen
  • Voorvoetpijn (metatarsalgie)
  • Hallux rigidus en llimitus
  • Tailors bunion

Meer informatie over de mogelijkheden, evenals ervaringen en beoordelingen, vind je op hun website. De organisatie werkt met voetentrainers die jou kunnen helpen met het vaststellen van het probleem, zodat je de juiste training kunt volgen.

voetentraining

Laat je altijd goed adviseren

Twijfel je over de aard van jouw voetprobleem? Laat je dan altijd adviseren door een specialist. Tot op zekere hoogte kun je natuurlijk zelf vaststellen wat het probleem is, maar het is niet verstandig om zomaar aannames te doen als je niet over voldoende kennis beschikt. Een specialist heeft meer verstand van zaken en kan (de aard van) het probleem aan jouw voeten vaststellen en jou een plan van aanpak adviseren. In sommige gevallen past het doen van oefeningen en het trainen van de voet goed in het programma om de kwaal te verminderen of zelfs helemaal te verhelpen.