Voetenbad met azijn, wat is het en werkt het?

  |   Leestijd: 5 min.   |   Categorie: algemeen

Het nemen van een voetenbad werkt niet alleen heerlijk ontspannend, het is tegelijkertijd een goede manier om je voeten te verzorgen, zeker als je een scheut azijn aan het water toevoegt. We leggen uit hoe je een voetenbad met azijn maakt, wat azijn is en waarom het nemen van een voetenbad met azijn een goed idee is.

Voetenbadje met azijn: zo pak je het aan

  1. Gebruik 'gewone' witte azijn of appelazijn.
  2. Vul een teiltje of voetenbad met warm water (tussen de 36 en 38 graden Celsius).
  3. Voeg er een flinke scheut azijn aan toe. Je kunt een halve tot een hele beker gebruiken.
  4. Houd je voeten 15 tot 20 minuten in het badje.
  5. Spoel je voeten af en droog ze daarna goed af. Droog ook de tenen goed af.
  6. Smeer je voeten na afloop in met een hydraterende crème of olie.

Wat is (appel)azijn?

Azijn is een vloeistof die ontstaat door het vergisten van alcohol. Appelazijn is een azijnsoort die wat milder is dan gewone azijn. Het wordt gemaakt van appel.

vrouw neemt voetenbad met azijn

Waarom is het nemen van een voetenbad met azijn een goed idee?

Het nemen van een voetenbad met azijn werkt antibacterieel, het helpt vieze geurtjes tegen te gaan en het verlicht klachten door schimmels.

Azijn heeft een antibacteriële werking

Azijn heeft een antibacteriële werking. Je voeten worden er dus lekker schoon van.

Azijn werkt goed tegen vieze geurtjes

Ruiken je voeten niet zo fris? Heb je last van zweetvoeten? Dan is het nemen van een azijnvoetenbad een goed idee om je voeten op te frissen. Azijn helpt namelijk goed om vervelende geurtjes tegen te gaan.

Azijn verlicht klachten door voetschimmel of een schimmelnagel

Voetschimmel en een schimmelnagel komen vaak voor. Azijn helpt om deze schimmels tegen te gaan. Dat komt doordat het zo zuur is. Schimmels kunnen niet goed tegen zuur.

Een voetenbadje met azijn werkt (meestal) niet goed genoeg om een voetschimmel of schimmelnagel helemaal te verhelpen, maar het helpt wel om de klachten ervan te verminderen. Heb je jeuk door de voetschimmel? Dan zal een voetenbad mat azijn de jeuk verlichten.

Belangrijk: pak de voetschimmel of schimmelnagel ook daadwerkelijk aan, zodat je er echt vanaf komt.

Wees voorzichtig met het gebruik van azijn

Azijn heeft veel nuttige eigenschappen. Toch is een voetenbad met azijn niet altijd een goed idee. Soms kan azijn je huid irriteren. Neem daarom niet te vaak een azijnbadje.

Merk je dat je huid geïrriteerd raakt tijdens het azijnbadje? Dan kun je er beter mee stoppen en je voeten afspoelen met water en goed afdrogen.

Wanneer gebruik je geen (appel)azijn?

Heb je een gevoelige huid of merk je na het gebruik van (appel)azijn dat je huid geirriteerd raakt? Gebruik dan sowieso geen (appel)azijn om de schimmel aan te pakken, maar ga in plaats daarvan naar een huisarts.