Eeltverwijderaars kopen: waar kun je uit kiezen?

Heb je last van overtollig eelt, maar wil je niet iedere keer de deur uit om je eelt te laten verwijderen door een pedicure? Met behulp van een eeltverwijderaar, zoals een eeltvijl, een eeltrasp of een elektrische eeltverwijderaar (met schuurpads), kun je thuis eenvoudig zelf aan de slag als je eelt wilt verwijderen. Bovendien bespaar je op de lange termijn ook nog eens een hoop geld.

Waar koop je eeltverwijderaars?

Je kunt eeltverwijderaars kopen bij je lokale drogist, maar ook eenvoudig en vaak zelfs goedkoper online. Besef je wel dat als je zelfstandig te werk gaat, dat je dat voorzichtig doet. Zeker als je voor de eerste keer eelt gaat verwijderen en nog niet weet hoe je huid reageert. Begin daarom voorzichtig. Als je te ruw met de eeltverwijderaar aan de slag gaat, loop je het risico dat je teveel eelt verwijdert, waardoor je de goede huid beschadigd. Wil je meer weten over het zelf verwijderen van eelt? Lees dan dit artikel.

Tip: Zoek ook eens online als je op zoek bent naar een eeltverwijderaar. Meestal zijn dezelfde tools online een stuk goedkoper dan in de lokale buurtdrogist. Op die manier heb je direct al bespaard.

Welke eeltverwijderaars zijn er?

Er zijn een aantal soorten eeltverwijderaars, waarvan de bekendste de natuurlijk de voetvijl of eeltvijl is. Naast de eeltvijl zijn er eeltraspen, maar ook complete sets en elektrische eeltverwijderaars, waarmee het verwijderen van overtollig eelt een stuk gemakkelijker wordt. Wij geven je over een aantal eeltverwijderaars informatie en beschrijven de voordelen en de nadelen.

Voetvijl of eeltvijl

De voetvijl of eeltvijl is veruit de bekendste eeltverwijderaar. Je herkent hem tegenwoordig vaak als lang stuk kunststof, met aan de ene kant een handvat en aan de andere kant een vijl. Soms heeft het uiteinde met de vijl twee kanten; aan de ene kant een grove vijl en aan de andere kant een fijne vijl. De voetvijl is handzaam en je kunt hem direct gebruiken. Als de vijl “op” is, gooi je hem weg en koop je een nieuwe.

Voordelen:

 • Voetvijlen zijn relatief goedkoop.
 • Ze zijn vrijwel overal verkrijgbaar.
 • Ze zijn handzaam, waardoor je je goede huid niet snel zal beschadigden.

Nadelen:

 • Je moet zelf kracht zetten, waardoor het een intensieve klus kan zijn om overtollig eelt te verwijderen.
 • Heb je veel last van overtollig eelt? Dan is een voetenvijl meestal te fijn. Je kunt dan beter een eeltrasp gebruiken.

voetvijl eeltvijl

Eeltrasp of eeltscraper

Een eeltrasp of eeltscraper heeft ongeveer dezelfde vorm als een eeltvijl. Echter, de bovenkant is niet voorzien van een vijl, maar van een (rvs) rasp of scraper. De rasp of scraper werkt als een soort kaasschaaf of -rasp en is een stuk ruwer dan de voetenvijl. Een eeltrasp is vrij handzaam, maar je moet je wel voorzichtig te werk gaan. Als je te “hard” raspt, kun je de onderliggende, goede huid (flink) beschadigen. Zijn de mesjes van de rasp bot? Dan gooi je het mesje weg en vervang je hem. Soms zijn de mesjes niet vervangbaar en koop je een hele nieuwe rasp of scraper.

Een eeltrasp koop je meestal in een set met een eeltvijl.

Voordelen:

 • Ze zijn relatief goedkoop.
 • Je haalt in een handeling meer eelt weg dan met een voetvijl.

Nadelen:

 • Omdat ze erg ruw zijn, kun je je huid (flink) beschadigen als je te hard te werk gaat.
 • Ze zijn niet geschikt voor het fijne werk.

set

Elektrische eeltverwijderaars

Om het verwijderproces gemakkelijker te maken, hebben een aantal fabrikanten (oplaadbare en op batterijen) elektrische eeltverwijderaar op de markt gebracht. Het principe van een elektrische eeltverwijderaar is hetzelfde als voor een ouderwetse eeltvijl, maar de manier waarop je te werk gaat is anders. Aan het uiteinde van de eeltverwijderaar zit namelijk een (vervangbare) vijl die wordt aangedreven door een motortje in het apparaat. Je hoeft dus zelf nauwelijks kracht te zetten, dat doet het apparaat voor jou. Is de vijl “op”? Dan kun je een losse vijl, een zogenaamde schuurpad, kopen en in het apparaat gebruiken. Je hoeft dus geen nieuw apparaat te kopen.

Voordelen

 • Het intensieve klusje wordt eenvoudiger, want je hoeft zelf minder kracht te zetten.

Nadelen

 • De omgang met een elektrische vijl vereist enige vaardigheid.
 • Elektrische vijlen en toebehoren zijn relatief prijzig.

 elektrische eeltverwijderaars

Voetenbad

Het voetenbad lijkt misschien een vreemde eend in de bijt. Toch is het een fijn hulpmiddel als het om eelt verwijderen gaat. Door je voeten in een voetenbad te houden, wordt je eelt weliswaar niet echt verwijderd, maar je maakt het verwijderproces wel een stuk gemakkelijker. Door van te voren een voetenbad te nemen, maak je het eelt week, waardoor je het gemakkelijker kunt verwijderen. Voeg eventueel baking soda toe aan het water om het proces te verbeteren.

Voordelen

 • Je kunt zelf snel een eenvoudig een voetenbad maken, zelfs in een lege afwasbak.
 • Een voetenbad werkt erg ontspannend.

Nadelen

 • Een voetenbad kost relatief veel tijd.
 • Het eelt wordt niet daadwerkelijk verwijderd en je moet daarna nog aan de slag met een vijl of rasp.
 • Wil je een elektrisch voetenbad? Die zijn relatief prijzig.

voetenbad

Eelt verwijderpleisters

Met eeltpleisters (met salyzylzuur) bereik je ongeveer hetzelfde resultaat als met een voetenbad. Met behulp van de pleisters maak je het eelt week, waardoor deze na verloop van tijd loslaat. Het voordeel van eeltpleisters is dat je niet zelf in de weer hoeft met een vijl of rasp, maar het resultaat is niet altijd even goed omdat de pleister slechts een beperkt oppervlak bestrijkt.

Voordelen

 • Makkelijk en snel in gebruik.

Nadelen

 • Beperkt oppervlak, waardoor je niet altijd het gewenste resultaat bereikt.
 • Relatief duur, omdat je het proces vaak meerdere keren moet herhalen voor goed resultaat.

eeltpleisters

Bezoek de pedicure

Wil je toch liever niet zelf aan de slag met een eeltverwijderaar of weet je niet goed hoe je zelf te werk moet gaan? Bezoek dan een de pedicure in de buurt. Je kunt via Pedicure.nl gemakkelijk op zoek naar een pedicure. Deze specialist op het gebied van voeten kan je helpen met het verwijderen van overtollig eelt en je leren hoe je eelt op een goede manier verwijderd, zodat je het volgende keer zelf kunt doen. Op die manier weet je zeker dat je je goede huid niet beschadigd.