Wat is een stijve voet en wat kun je er (zelf) tegen doen?

  |     |   Leestijd: 5 min.   |   Categorie: algemeen

Heb je last van een stijve voet of stijve voeten? Dat kan verschillende oorzaken hebben. In dit artikel lees je wat een stijve voet is, over veelvoorkomende oorzaken van stijve voeten en wat je er (zelf) tegen kunt doen. 

Wat is een stijve voet?

Met een stijve voet bedoelen we een voet die stijf aanvoelt en die je daardoor moeilijk kunt bewegen.

Wat zijn de oorzaken van stijve voeten?

Stijve voeten kunnen verschillende oorzaken hebben. Veelvoorkomende oorzaken zijn:

  • Hielspoor
  • Het hebbenvan zwakke, ongetrainde voeten
  • Reuma

Hielspoor

Hielspoor kan stijve voeten veroorzaken. Soms heb je ook last van een branderig gevoel of een zeurende pijn in je hiel. Meestal zijn je klachten het ergst bij het opstaan in de ochtend of als je opstaat nadat je lange tijd hebt stilgezeten. Vooral het eerste stukje lopen is hdan et pijnlijkst. Als je weer rustig zit of ligt, neemt de pijn weer af.

Hielspoor komt meestal door overbelasting. Bijvoorbeeld door lang staan of rennen. De pees onder je voet heeft dan te lang onder spanning gestaan.

Zwakke ongetrainde voeten

Omdat onze voeten vaak ingepakt zijn in stevige schoenen, kunnen de voetspieren slapper worden. Daardoor kunnen je voeten stijf aanvoelen.

Reuma

Het hebben van stijve voeten kan ook wijzen op het hebben van reuma. De eerste symptonen van reuma voel je namelijk vaak in je voeten en handen.

Reuma is een verzamelnaam voor meer dan honderd verschillende aandoeningen aan gewrichten, spieren, pezen en botten. Het kan leiden tot stijfheid, pijn en zwellingen.

Stijve voet

Wat kun je er (zelf) tegen doen?

Hoe je je stijve voeten aanpakt, ligt aan de oorzaak ervan. Daarom is het belangrijk om eerst de oorzaak te achterhalen.

Weet je niet wat de oorzaak is? Ga dan naar je huisarts. Die kan de oorzaak onderzoeken en je indien nodig doorverwijzen.

Aanpak bij een stijve voet door hielspoor

Als je stijve voet door hielspoor komt, kun je onderstaande tips toepassen. 

  1. Beweeg je voeten regelmatig, maar loop of sta niet te lang achter elkaar. Neem telkens even rust.
  2. Draag goede schoenen waarbij je het minste pijn ervaart. Het kan per persoon verschillen of dit schoenen met een hard of zacht voetbed zijn. Kijk wat voor jou fijn is.
  3. Sport je vaak? Doe het dan even wat rustiger aan. Kies bij voorkeur voor een sport waarbij je je voeten minder belast. Denk aan fietsen of zwemmen.
  4. Loop zoveel mogelijk op zachte ondergronden. Loop bijvoorbeeld op het gras in plaats van op de stoep of een geasfalteerd pad.
  5. Heb je veel pijn? Dan kun je een paracetamol nemen.

Het kan een tijd duren voor je helemaal van je klachten af bent. Van een paar maanden tot een jaar.

Aanpak bij zwakke ongetrainde voeten

Lopen op blote voeten

Heb je stijve voeten doordat je een groot deel van de dag schoenen draagt? Dan kan het helpen om vaker op blote voeten te lopen. Zo worden je voeten soepeler en je voetspieren sterker.

Als je het niet gewend bent om op blote voeten te lopen, bouw het dan rustig op. Anders kunnen je klachten juist tijdelijk verergeren. 

Barefoot schoenen

Vind je het niet fijn om op blote voeten te lopen? Of ben je veel buitenshuis waardoor je de kans niet krijgt? Dan kun je ook kijken naar zogenaamde barefoot schoenen. Met deze schoenen lijkt het of je op blote voeten loopt, omdat je voeten niet beperkt worden in hun natuurlijke beweging.

Voetoefeningen

Je kunt ook voetoefeningen doen om je voeten minder stijf en sterker te maken. Ook hierbij geldt dat je het beste rustig aan kunt starten. Bouw dus op. Krijg je juist meer klachten? Geef je voeten dan rust en begin langzaamaan weer opnieuw. 

Voorbeelden van oefeningen om je voeten te versterken:
  • Je tenen omhoog bewegen en ze zo ver mogelijk spreiden.
  • Met je voet over een balletje (bijvoorbeeld een tennisbal) heen rollen.
  • Een handdoek optillen met je tenen (door je tenen te krullen).
  • De binnenrand van je voet optillen, terwijl je met de buitenste rand op de grond blijft staan.

Massage

Een massage kan ook goed helpen om je voet minder stijf en gespannen te maken. Dit kun je het beste door iemand laten doen die er verstand van heeft. Bijvoorbeeld een pedicure die gespecialiseerd is in voetmassage

Aanpak bij reuma

Worden je klachten veroorzaakt door reuma? Laat je dan adviseren door jouw behandelend arts. Hij of zij kan jou waar nodig doorverwijzen naar andere specialisten, zoals een podotherapeut, orthopedisch schoenmaker of een revalidatiearts.