Wat is een bolle nagel of tunnelnagel en wat kun je er (zelf) tegen doen?

  |     |   Leestijd: 5 min.   |   Categorie: algemeen

Een bolle nagel of tunnelnagel ziet er niet alleen niet zo fraai uit, ze kunnen ook tot allerlei klachten leiden. Van pijn tot ontstekingen en ingegroeide nagels. Wat is een bolle nagel of tunnelnagel, welke klachten kun je ervan krijgen en wat kun je er (zelf) tegen doen?

Wat is een bolle nagel of tunnelnagel?

Bolle of tunnelvormige teennagels zijn nagels die duidelijk gebogen zijn. Ze hebben vanaf de voorkant gezien de vorm van een boog. Soms is de nagel zelfs nog meer gebogen en in extreme gevallen is de nagel zelfs rond.

Tunnelnagels (unguis tegularis) worden ook wel bolle of bolstaande nagels genoemd. De medische naam is hyperconvexe nagels. De aandoening komt vooral voor aan de grote teen, maar kan ook aan de andere nagels zijn voorkomen.

bolle nagel of tunnelnagel grote teen

Welke klachten kun je krijgen?

Een bolle nagel leidt niet altijd tot klachten. Veel mensen met een bolle nagel hebben nergens last van. Hoe krommer de nagel, hoe groter het risico op klachten.

Mogelijke klachten zijn:

Van een drukkend gevoel en pijnklachten heb je vaak meer last op momenten dat je schoenen aan hebt. Dat kan namelijk voor meer druk op de nagel zorgen.

Ingegroeide nagel voorkomen

Om een ingegroeide nagel te voorkomen, is het belangrijk om je nagel recht af te knippen. Knip de kromme hoekjes dus niet weg. Dat vergroot de kans op ingroeien.

Wat kan de oorzaak zijn van een bolle nagel?

Een tunnelvormige nagel kan ontstaan door schade aan de nagel. Bijvoorbeeld doordat de nagel flink beschadigd is na stoten of als er iets zwaars op is gevallen. 

Een vervormde nagel kan ook door erfelijke factoren veroorzaakt worden.

Wat kun je er (zelf) tegen doen?

Een bolle nagel kan behandeld worden met een nagelbeugel. Hiervoor ga je naar een pedicure of podotherapeut. Die onderzoekt de nagel en de klachten. Als het nodig is, wordt er een nagelbeugel gemaakt die precies is aangepast aan jouw nagel. 

Met de nagelbeugel wordt de nagel langzaamaan recht getrokkken. Hierdoor vermindert druk en pijn. Zodra de nagel recht genoeg is, kan de beugel verwijderd worden.

Opnieuw kromgroeien

Het kan zijn dat de nagel na het verwijderen van de beugel opnieuw krom groeit. Dit is helaas niet te voorkomen. Er kan dan opnieuw een nagelbeugel geplaatst worden.