Ingegroeide teennagel voorkomen

05/08/2019   |   Leestijd: 5 min.   |   Categorie: algemeen

Tijdens de zomermaanden wil je natuurlijk dat je voeten er goed uitzien, zodat je kunt rondlopen in slippers of op open sandalen. Natuurlijk moet je je voeten goed verzorgen om dit te bereiken en daarbij hoort ook de verzorging van je nagels. Een van de problemen die kan optreden met betrekking tot je nagels is een ingegroeide teennagel. Dit is erg vervelend en kan ook pijnlijk zijn. Hoe voorkom je een ingegroeide teennagel? Hier onder vind je een aantal tips om je daarbij te helpen.

Symptomen en algemene informatie ingegroeide teennagel

Een nagel die met de punt in de nagelplooi drukt en daardoor pijn veroorzaakt is de eerste fase van een ingegroeide teennagel, waarna hij in de volgende fase doordringt in je huid. Een ingegroeide teennagel begint als een kleine irritatie, maar kan zich uitbreiden tot een ontsteking, waarbij er pus en bloed uit de plek kan komen. Een ingegroeide teennagel komt het vaakst voor bij de grote teen en als je van jezelf nagels hebt met een bolle vorm heb je meer risico op het ingroeien van je nagel.

ingegroeide teennagel

Goede schoenen van belang

De eerste tip bij het voorkomen van een ingegroeide teennagel is om goede schoenen te dragen. Je kunt het beste smalle schoenen vermijden, waarin je tenen strak tegen elkaar aanzitten. Hierdoor geef je je tenen en nagels meer ruimte, waardoor je nagels netjes recht kunnen groeien en niet je huid in steken.

Een andere tip met betrekking tot je schoenen is om deze zo snel mogelijk uit te doen als je thuis bent en de kans hebt. Wederom heeft dit te maken met de ruimte die je je tenen geeft, die zonder schoenen natuurlijk nog groter is.

Nagels recht afknippen

Een van de meest voorkomende fouten die leidt tot een ingegroeide teennagel is het verkeerd afknippen van je nagels. Veel mensen denken namelijk dat ze de hoekjes van hun nagels rond moeten afknippen om irritaties te voorkomen, maar dit is juist niet het geval. Om ingegroeide teennagels te voorkomen moet je je nagels juist recht af knippen zodat de nagel niet je huid in gaat groeien. Ook moet je er op letten dat je je nagels niet te kort afknipt, dit kan verhoogt namelijk het risico op een ingegroeide nagel. Natuurlijk moeten je nagels ook niet te lang laten, maar zorg dat ze niet helemaal tot aan de rand zijn afgeknipt.

Een bezoek aan de pedicure

Een pedicure kan helpen om ingegroeide teennagels te voorkomen en reeds ingegroeide nagels behandelen. Mocht je last hebben van een ontsteking, dan is een goed idee om een bezoek te brengen aan de huisarts. Als je zelf iets wilt doen om de pijn en de roodheid te verminderen, kun je een voetenbad nemen, waaraan je zeezout toevoegt, zodat de ontsteking afneemt.

Laatste nieuwtjes ontvangen?
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.