Ingegroeide teennagel

03/03/2018   |   11/02/2022   |   Leestijd: 5 min.   |   Categorie: algemeen

Ingegroeide teennagels kunnen pijnlijk zijn en ongemak geven bij het lopen. Een ingegroeide teennagel is een teennagel die naar buiten groeit en daardoor in de huid van de teen drukt. Hierdoor kan irritatie ontstaan en kan de huid pijnlijk aanvoelen. Ingegroeide teennagels ontstaan door het dragen van verkeerde schoenen en door het verkeerd knippen van nagels. Hierdoor kan de nagel verkeerd gaan groeien en zich in het weefsel van de teen nestelen. Als er pijn ontstaat en als de ingegroeide teennagel zelf niet meer te behandelen is, dan moet je naar de pedicure. Een pedicure kan de nagel verzorgen en zo behandelen dat deze niet meer ingroeit.

Wat is een ingegroeide teennagel

Een ingegroeide teennagel is een pijnlijke plek naast de teennagel waar de nagel in groeit. Door verkeerd knippen (de hoekjes) of verkeerde druk door het dragen van te strakke schoenen kan de nagel deels verkeerd groeien. In plaats van naar voren te groeien groeit de nagel een stukje opzij waar zich de huid van de teen bevindt. De nagel groeit door, ook als hij de huid heeft bereikt. Vanaf dat moment ontstaat een ingegroeide teennagel en werkt de nagel zich een weg in de huid. Als dit niet wordt behandeld kan dit zeer pijnlijk zijn en problemen geven tijdens het bewegen.

ingegroeide teennagel

Oorzaken en symptomen

Door teennagels te kort of verkeerd te knippen kunnen de nagels verkeerd gaan groeien. De kans ontstaat dan dat een teennagel kan ingroeien. Knip daarom je teennagels nooit te kort af. Ook schoenen die te strak zitten kunnen een oorzaak zijn. Doordat er meer druk op de teennagel wordt uitgeoefend en de nagel gewoon doorgroeit kan deze zich een weg in de huid banen. Een ingegroeide teennagel is te herkennen aan een rode pijnlijke plek naast de teennagel. De nagel drukt op deze plek en er kan een ontsteking ontstaan, waardoor de plek nog pijnlijker aanvoelt.

Ingegroeide teennagel zelf verzorgen

Als de ingegroeide teennagel nog niet teveel tot last is dan kun je deze zelf verzorgen. Zorg ervoor dat je de teennagels van jouw voeten goed afknipt en dat je deze niet te kort knipt. Je kunt er het best voor kiezen om de ingegroeide teennagel niet te knippen maar bij te vijlen. Om een eventuele ontsteking te behandelen, kun je het best een voetenbad nemen met soda. Hiermee verklein je de kans dat bacteriën zich op de geïrriteerde plek kunnen nestelen en wordt de ontsteking verzorgt.

Ingegroeide nagel laten behandelen

Als je echt veel last hebt van een ingegroeide teennagel, dan kun je het beste een bezoek brengen aan een pedicure. Een pedicure kan de nagel bijvijlen en behandelen. Om te voorkomen dat de teennagel weer ingroeit kan er een gaasje tussen de nagel en het vel worden geplaatst. Dit gaasje zorgt ervoor dat de teennagel zich niet meer in de huid kan nestelen. Een andere mogelijkheid is een nagelbeugel laten plaatsen. Dit is een stalen draadje die aan de nagel wordt bevestigd en periodiek moet worden bijgesteld. Omdat teennagels langzaam groeien kan het wel tot een jaar duren voordat het probleem helemaal is opgelost en verdwenen.