Is op blote voeten lopen gezond?

  |     |   Leestijd: 5 min.   |   Categorie: algemeen

Is lopen op blote voeten goed of slecht voor je? Daar zijn de meningen over verdeeld. De een raadt stevige, goede schoenen aan, terwijl de ander zegt dat je juist beter zo veel mogelijk op blote voeten kunt lopen. Wat zijn de voor- en nadelen van lopen op blote voeten? In dit artikel zetten we het voor je op een rij.

Voordelen van op blote voeten lopen

Lopen op blote voeten wordt door velen als gezond beschouwd. Het heeft namelijk veel voordelen.

Sterkere en soepelere voeten

Loop je regelmatig op blote voeten? Dan moeten je voetspieren harder werken. Dat heeft een positieve uitwerking op het welzijn van je voeten. Zo worden ze namelijk sterker en soepeler. En dat geldt ook voor je enkels, knieën, benen en heupen! Het risico op gewrichtsproblemen wordt hierdoor kleiner.

Betere doorbloeding

Op blote voeten lopen zorgt voor een betere doorbloeding. Dat is op allerlei manieren gezond voor je en zorgt er bovendien voor dat je minder snel last hebt van koude voeten

Meer focus op het hier en nu

Als je op blote voeten loopt, let je beter op waar je je voeten neerzet. Daardoor ben je met je gedachte meer in het hier en nu. Zo is een wandeling extra ontspannend. 

Ontspannende voetmassage

Onze voeten bevatten maar liefst 200.000 zenuwuiteinden. Lopen op blote voeten kan daardoor als een fijne massage voelen. Dat helpt ook weer om te ontspannen. 

Voorkom kwaaltjes door het altijd dragen van schoenen

Altijd schoenen dragen kan tot verschillende voetproblemen leiden. Zeker als je te krappe of te strakke schoenen draagt. Als je voeten altijd stevig ingepakt zijn, kun je sneller last krijgen van:

Goed voor de ontwikkeling van kindervoeten

Ook voor kinderen is het goed om regelmatig op blote voeten te lopen. Het heeft een positief effect op:

  • De ontwikkeling van hun voetspieren
  • Hun evenwicht
  • Hun looptechniek 

vrouw loopt met blote voeten op blotevoetenpad

Nadelen van op blote voeten lopen

Er zijn niet alleen maar voordelen. Wat zijn de nadelen van lopen op blote voeten? 

Tip: de nadelen kun je (deels) oplossen door barefoot schoenen te dragen. 

Meer kans op wondjes

De kans op wondjes en infecties is groter als je buiten op blote voeten loopt. Met schoenen aan op een scherp voorwerp stappen, is meestal niet zo'n probleem. Loop je op blote voeten, dan heb je veel sneller een snee of wondje.

Grotere risico voor bij een verminderd gevoel in de voeten

Bij sommige aandoeningen is het extra belangrijk om voorzichtig te zijn als je op blote voeten loopt. Het gaat om aandoeningen die leiden tot een verminderd gevoel in de voeten, zoals diabetes en MS. Ook door chemotherapie kan het gevoel in je voeten verminderen. 

Als je minder gevoel in je voeten hebt, kan het zijn dat je scherpe voorwerpen en wondjes niet op tijd opmerkt. Dat brengt allerlei risico’s met zich mee. Bijvoorbeeld geïnfecteerde wondjes.

Koud of juist te warm

De Nederlandse weersomstandigheden zijn niet altijd geschikt voor een wandeling op blote voeten. Vaak is het te koud, maar het kan ook te warm zijn. Denk aan lopen op heet asfalt in de zomer.

Barefoot schoenen of minimalistische schoenen

Wil je wel de voordelen van op blote voeten lopen, maar ook je voeten beschermen tegen viezigheid en scherpe voorwerpen? Of wil je gewoon niet raar aangekeken worden als je blootvoets over straat gaat? Dan zijn barefoot schoenen of minimalistische schoenen een goede oplossing.

Wat zijn barefoot schoenen?

Barefoot schoenen zijn hele flexibele schoenen. In deze schoenen hebben je voeten meer vrijheid, alsof je op blote voeten loopt. Ze hebben een (heel) dunne zool en geen verhoogde hak.

Je kunt kiezen uit allerlei modellen. Van opvallende barefoot schoenen met vijf afzonderlijke tenen tot modellen die er normaal uitzien, omdat ze veel op traditionele schoenen lijken.

Leuk: blote voeten wandelpaden

Lekker op je blote voeten de natuur in, zonder bang te zijn voor glas en dergelijke? Ga dan wandelen op een speciaal blotevoetenpad. Blotevoetenpaden zijn op verschillende plaatsen in Nederland en België te vinden.

De ondergrond van blotevoetenpaden is verschillend. Je loopt bijvoorbeeld op gras, zand, grind of houtsnippers