Zelf blaren voorkomen, doorprikken en behandelen

20/04/2020   |   Leestijd: 5 min.   |   Categorie: algemeen

Als je veel loopt, krijgt je huid behoorlijk wat wrijving te verduren. Soms veroorzaakt de wrijving een pijnlijke plek, die rood wordt en waar uiteindelijk een blaar ontstaat. Blaren zijn blaasjes met helder vocht aan de oppervlakte van de huid. Je kunt blaren krijgen als je op slecht zittende schoenen loopt, die te groot of te klein zijn of die ergens knellen. Ook sokken, die niet goed passen of die vervelende naden hebben, kunnen blaren veroorzaken. Daarnaast is overbelasting door (te) veel lopen een veelvoorkomende reden, waardoor blaren ontstaan.

In dit artikel leggen we uit hoe je blaren kunt voorkomen, hoe je ze kunt verhelpen en behandelen met bijvoorbeeld blarenpleisters en hoe je ze moet doorpikken, verzorgen en genezen.

zelf blaren behandelen

Blaren voorkomen

Omdat blaren worden veroorzaakt door wrijving, kun je een aantal voorzorgsmaatregelen nemen om blaarvorming te voorkomen. Draag goede, bij voorkeur leren, schoenen die voldoende ventileren. Eventueel kun je een inlegzooltje in de schoen leggen om de schoen beter te laten passen en aansluiten. Ook je sokken moeten goed passen en geen irritante naden of plooien hebben. Verzorg je voeten altijd goed, verwijder overtollig eelt op tijd met een eeltverwijderaar en knip je teennagels regelmatig. Ga je een flinke wandeltocht maken? Dan kun je op de plaatsen waar veel wrijving ontstaat, een stukje tape plakken of preventief een blarenpleister gebruiken om druk te verminderen.

Blarenpleisters

Speciale blarenpleisters kunnen helpen bij het verhelpen van rode plekken en beginnende blaren. Ze vormen een soort van tweede huid en verminderen de druk op de blaar. Als de blaar toch opengaat, absorbeert de pleister het blaarvocht en beschermt de pleister de wond tegen infecties. Blarenpleisters zijn verkrijgbaar in verschillende maten, zodat je ze zowel op je hielen als je tenen kunt gebruiken. Laat de pleister zitten tot hij uit zichzelf loslaat. Blarenpleisters hebben namelijk een speciaal laagje, waardoor de blaar of het wondje dat is ontstaan beter geneest.

Doorprikken van een blaar

Heb je een kleine blaar op je voet? Laat deze dan gewoon zitten. De eerste dagen zal het vervelend aanvoelen, maar uiteindelijk geneest de blaar vanzelf. Het doorprikken van blaren kan soms nodig zijn als er veel druk op staat, maar geeft daarnaast een grotere kans op infectie. Zorg daarom dat je de naald van tevoren goed desinfecteerd en was je handen! Druk, na het prikken, de blaar voorzichtig leeg met een steriel gaasje of wattenstokje en ontsmet de plek daarna opnieuw. Plak er vervolgens een pleister overheen en trek schone, droge sokken aan. Raakt de blaar toch ontstoken? Laat je voet dan voor de zekerheid nakijken door je huisarts.

Pedicure bezoeken

Heb je regelmatig last van blaren en lukt het je niet om de oorzaak te vinden en blaren te voorkomen? Maar dan eens een afspraak bij een pedicure. Deze professional kan je misschien helpen om de juiste schoenen en sokken uit te zoeken en knelpunten te vermijden, zodat je in de toekomst weer helemaal blaarvrij bent!

Laatste nieuwtjes ontvangen?
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.