Zere of pijnlijke voeten, wat zijn de meestvoorkomende voetklachten?

  |     |   Leestijd: 5 min.   |   Categorie: algemeen

Heb je last van zere en pijnlijke voeten? Bijvoorbeeld pijn aan de bovenkant of onderkant van je voeten of aan je tenen? In dit artikel lees je wat de meestvoorkomende oorzaken zijn en wat je er (zelf) tegen kunt doen.

We behandelen:

  • Het dragen van de verkeerde schoenen
  • Kneuzing
  • Eelt
  • Likdoorn
  • Ingegroeide teennagel
  • Schimmelnagel
  • Wratten
  • Overbelasting
  • Ontstoken peesplaat
  • Hielspoor
  • Doorgezakte voorvoet
  • Hallux valgus
  • Hamerteen of klauwteen
  • Artrose
  • Jicht

Pijnlijke voeten door het dragen van de verkeerde schoenen

We beginnen met een inkoppertje: het dragen van de verkeerde schoenen. Het zal je namelijk verbazen hoeveel mensen er op de verkeerde schoenen rondlopen.

Als je schoenen te krap of juist te ruim zijn, kun je pijnlijke voeten krijgen. Bij te strakke schoenen komt dat door druk en knellen. In te ruime schoenen heb je te veel speling, waardoor er wrijving ontstaat. 

Wat kun je er (zelf) tegen doen?

Simpel: draag schoenen die goed passen. Niet te strak, niet te ruim. Laat je adviseren door een medewerker in de betere schoenenwinkel en kijk niet alleen naar hoe een schoen eruitziet. Hier lees je er meer over.

schoenen

Pijnlijke voeten of tenen door een kneuzing

Heb je je voet of teen gestoten en is deze blauw geworden? Dan kan deze zomaar gekneusd zijn.

Wat kun je er (zelf) tegen doen?

Koel de plek en neem voldoende rust. Soms helpt het om je voet hoog te leggen bij het zitten. Als je veel pijn hebt, kun je een pijnstiller nemen.

Maak een afspraak bij je huisarts als je er erg veel last van hebt en/of als je denkt dat je iets gebroken hebt.

blauwe voet kneuzing

Pijnlijke voeten door eelt

Eelt is een natuurlijk beschermlaagje voor je huid. Het is nuttig, maar te veel eelt kan zorgen voor pijnlijke voeten. Overtollig eelt zorgt namelijk voor druk op de huid, wat pijn doet.

Wat kun je er (zelf) tegen doen?

Haal overmatig eelt relelmatig weg met een voetvijl, eeltrasp, eeltpleisters of een anti-eeltcrème. Je kunt je voeten natuurlijk ook laten verzorgen door een pedicure, dan weet je zeker dat het op een goede manier gebeurt. 

Daarnaast is het belangrijk om goed passende schoenen en sokken te dragen en dat de huid van je voeten goed gehydrateerd is. Dit helpt om overmatige eeltgroei te voorkomen.

eelt

Pijnlijke voeten door een likdoorn

Heb je veel eelt en een scherpe, stekende pijn? Dan heb je misschien wel een likdoorn. Een likdoorn is een kegelvormige eeltplek die naar binnen groeit. Het wordt ook wel eeltpit of eksteroog genoemd.

Wat kun je er (zelf) tegen doen?

Laat de likdoorn verwijderen door een pedicure.

Wil je de likdoorn liever zelf behandelen? Gebruik dan speciale pleisters tegen likdoorns. Die koop je bij de drogist. Hiermee duurt het wel langer voor je het gewenste resultaat bereikt.

Blijft de likdoorn telkens terugkomen? Dat kan te maken hebben met een verkeerde stand van je voet. Een podotherapeut kan je hierbij helpen.

likdoorn

Pijnlijke tenen door een ingegroeide teennagel

Een ingegroeide teennagel kan behoorlijk pijn doen. Een deel van de nagel groeit in het nagelbed. Soms raakt het nagelbed daardoor ontstoken.

Wat kun je er (zelf) tegen doen?

Behandel een ingegroeide teennagel altijd zo snel mogelijk. Anders groeit de nagel verder het nagelbed in.

Een pedicure of de huisarts kan je snel van het probleem afhelpen.

ingegroeide teennagel

Pijnlijke tenen door een schimmelnagel

Een schimmelnagel ontstaat, zoals de naam al zegt, door een schimmel. De schimmel kan in één of meerdere nagels zitten. In sommige gevallen breidt de aandoening zich uit naar andere nagels.

In sommige gevallen doet een schimmelnagel een beetje pijn. 

Wat kun je er (zelf) tegen doen?

Schimmelnagels genezen bijna nooit vanzelf en kunnen erg hardnekkig zijn.

Wil je zelf een schimmelnagel behandelen? Dan kun je bij de drogist of online een speciaal middel tegen de schimmelinfectie kopen.

Gaat jouw schimmelnagel niet weg? Je huisarts kan je helpen om de schimmelnagel grondiger aan te pakken en je, indien nodig, doorsturen naar een dermatoloog.

schimmelnagel tenen

Pijnlijke voeten door voetwratten

De meeste wratten doen geen pijn. Toch kan wrat op je voetzool wel pijn doen bij het lopen. Loop je al langer met de wrat rond? Dan kan er extra eeltgroei ontstaan, wat ook voor pijnlijke voeten kan zorgen.

Wat kun je er (zelf) tegen doen?

Een wrat verdwijnt meestal vanzelf. Als je pijnklachten hebt, is het echter fijner om de wrat snel te verwijderen. Hiervoor kun je naar een pedicure of je huisarts gaan. Er zijn ook middeltjes voor thuisbehandeling te koop. Die vind je bij de drogist of apotheek.

voetwrat

Pijnlijke voeten door overbelasting

Sport je veel? Of moet je voor je werk veel lopen en staan? Dan kan je zere voeten krijgen door overbelasting. Deze pijn ontstaat vaak geleidelijk. Het is een teken om het rustiger aan te doen. Ga je gewoon door, dan wordt de pijn waarschijnlijk erger.

Wil je wel intensief blijven sporten of langdurig lopen? Of moet dit simpelweg vanwege je werk? Bouw het dan rustig op om klachten te voorkomen. 

Wat kun je er (zelf) tegen doen?

Neem voldoende rust. Ook een voetmassage kan fijn zijn. Soms helpt het om je voeten omhoog te leggen, bijvoorbeeld op een voetenbankje.

Houden de klachten aan? Dan is een bezoek aan een huisarts of podotherapeut een goed idee. Die kijkt voor je welk deel van je voet precies overbelast is en geeft je gericht advies.

pijn voeten sporten

Pijnlijke voeten door een ontstoken peesplaat

Onder je voet loopt een peesplaat van je hiel tot je tenen. Deze kan ontstoken raken. Dan noemen we fasciitis plantaris. Vaak komt dit door overbelasting van de voeten. Bij een peesplaatontsteking heb je pijn onder je hiel. De symptomen lijken veel op die van hielspoor. Door langdurige irritatie van het peesblad kan, ter plaatse van de aanhechting van het peesblad op het hielbeen, botgroei ontstaan. We spreken dan over hielspoor.

Wat kun je er (zelf) tegen doen?

Een lichte peesplaatontsteking geneest meestal vanzelf. Hierbij is rust belangrijk. Dat betekent niet dat je zo min mogelijk moet bewegen. Blijf in beweging, maar doe het rustig aan. Bijvoorbeeld wel een kleine wandeling, maar niet hardlopen.

Blijft de ontsteking aanhouden of heb je erg veel pijn aan je voeten? Ga dan naar je huisarts, een podotherapeut of fysiotherapeut. Die kunnen je helpen met bijvoorbeeld steunzolen of oefeningen.

Pijn peesplaat man

Pijnlijke voeten door hielspoor

Heb je een pijn onder je hiel? Dan heb je misschien hielspoor. Hierbij heb je pijn op de plek waar de pees onder je voet vastzit aan je hiel. Je voelt de pijn vooral als je net in beweging komt. Als je zit of ligt, heb je meestal geen pijn.

Wat kun je er (zelf) tegen doen?

Blijf in beweging, maar doe het wel rustig aan. Kies schoenen waarin je het minste pijn hebt en doe rekoefeningen. Vaak gaat hielspoor door voldoende rust te nemen vanzelf over. Dit kan wel een tijdje duren: een paar maanden tot meer dan één jaar. De pijn hoort in deze periode steeds minder te worden. 

Wordt de pijn niet minder? Ga dan naar je huisarts. Die stuurt je eventueel door naar een orthopeed of fysiotherapeut voor verdere behandeling.

Hielspoor pijn

Pijnlijke voeten door een doorgezakte voorvoet

Een doorgezakte voorvoet is een afwijking aan de voorvoetboog. Deze is bij een doorgezakte voorvoet verzakt en doorgezakt. De tenen worden door de verzakking gespreid, waar dan ook de naam spreidvoet vandaan komt.

Een doorgezakte voorvoet gaat niet altijd gepaard met klachten, maar het kan wel.

Wat kun je er (zelf) tegen doen?

De meest gebruikte behandelingen zijn het regelmatig doen van voetoefeningen en het gebruiken van steunzolen. Een podotherapeut kan je hierbij helpen. Voor een afspraak bij een podotherapeut heb je geen verwijzing van je huisarts nodig.

doorgezakte voorvoet

Pijnlijke voeten door hallux valgus

Bij hallux valgus staat je grote teen scheef, waardoor er een bobbel aan de zijkant van je voet ontstaat. Deze bobbel kan pijn doen. Soms doet heel de voorkant van de voet pijn.

Wat kun je er (zelf) tegen doen?

Draag goed passende schoenen om pijnklachten te voorkomen. Vermijd hoge hakken.

Je huisarts kan je adviseren wat in jouw geval de beste optie is. Soms zal je huisarts je doorverwijzen naar een podotherapeut of fysotherapeut. Een podotherapeut of fysiotherapeut kan je verder helpen met steunzolen, teenspreiders, speciale schoenen en oefeningen.

Boek je te weinig vooruitgang met deze behandeling? Dan is opereren nog een optie.

Hallux valgus

Pijnlijke voeten door een hamerteen of klauwteen

Staat je grote teen in een boogje? Dan heb je misschien last van een hamerteen of klauwteen. Dit kan tot zere voeten leiden.

Een hamerteen is iets minder gebogen. Alleen het eerste gewricht in de teen is dan gebogen. Een klauwteen staat krommer, doordat het eerste en tweede gewricht gebogen staat.

Wat kun je er (zelf) tegen doen?

Speciale schoenen en steunzolen kunnen helpen om de pijnklachten te verminderen. Een podotherapeut kan je voeten en looppatroon onderzoeken en op basis daarvan een behandeling aanraden.

Helpt deze behandeling niet voldoende, dan is opereren een optie.

klauwtenen

Pijnlijke voeten door artrose

Bij artrose neemt de hoeveelheid kraakbeen af voor slijtage. Minder kraakbeen betekent dat je botten geen goed stootkussentje meer hebben. Dat kan voor (hevige) pijn en stijfheid zorgen. Artrose gaat ook vaak gepaard met gewrichtsontstekingen, wat ook erg pijnlijk kan zijn.

Wat kun je er (zelf) tegen doen?

Steunzolen of speciale schoenen kunnen helpen om je klachten te verminderen. De huisarts kan ook pijnstillende en ontstekingsremmende medicatie voorschrijven. Daarnaast is beweging belangrijk. Voorkom overbelasting, maar blijf wel in beweging.

Heb je overgewicht? Dan kan afvallen ook helpen. Je voeten hoeven dan minder gewicht te dragen.

gewrichtspijn in voeten

Pijnlijke voeten door jicht

Jicht is een gewrichtsontsteking die wordt veroorzaakt door een ophoping van urinezuurkristallen. Jicht komt vooral voor in de voet, met name aan de grote teen.

Wat kun je er (zelf) tegen doen?

Jicht wordt op verschillende manieren behandeld. De huisarts kan je adviseren.

Er zijn ook dingen die je zelf kunt doen. Geef je voet rust bij een jichtaanval. Leg je voet bij voorkeur omhoog. Bijvoorbeeld op een voetenbankje. Voorkom druk op je voet. Doe het dus even rustig aan. Zodra de pijn minder heftig wordt, is het belangrijk om weer in beweging te komen. Rust is goed, maar te veel rust heeft een negatief effect. Als je te weinig beweegt, kan je voet stijf worden en verkrampen. Dat kan jichtklachten verergeren.

Jicht