Nagelriemontsteking

Een nagelriemontsteking is een pijnlijke ontsteking rond de teennagel. De huid is geïrriteerd en voelt pijnlijk aan. Een nagelriemontsteking komt vaak voor en kan erg gevoelig zijn. Het is vooral erg lastig als je veel moet bewegen en de hele dag moet lopen. Een nagelriemontsteking kan acuut ontstaan door een wondje op de teen waar bacteriën in kunnen kruipen of je kunt last hebben van een chronische nagelriemontsteking. In dat geval zijn schimmels de boosdoener en kun je lange tijd last hebben van ontstekingen. Een bezoek aan een huisarts en een pedicure kunnen dan zeker helpen bij het herstel.

Wat is een nagelriemontsteking

Bij een nagelriem ontsteking is, zoals het woord al zegt, de nagelriem van de teennagel ontstoken. De nagelriem is het witte, verhoornde stukje aan het begin van de nagel op de plek waar de nagel uit de teen groeit. Een nagelriem moet ervoor zorgen dat er geen vuil of bacteriën de nagel binnendringen. Er zijn twee vormen nagelriemontstekingen, een vorm die acuut optreedt en een chronische vorm. De acute vorm ontstaat snel en meestal nadat je een wondje hebt gekregen op de teen. Bij de chronische vorm kan de nagelriem soms wel maanden ontstoken zijn.

Oorzaken en symptomen

Een ontstoken nagelriem ontstaat meestal doordat schimmels of bacteriën de nagelriem kunnen infecteren. Acute nagelriemontsteking wordt vaak veroorzaakt door bacteriën die via een wondje bij de teen de nagelriem kunnen aanvallen. Als een schimmel zorgt voor nagelriemontsteking en als dit langere tijd aanhoudt, dan hebben we het over chronische nagelriemontsteking. De nagel ziet er rood uit, is gevoelig en soms erg pijnlijk. Duurt de ontsteking langer dan kan er pus uit de nagelriem komen. Bij chronische nagelriemontsteking kan de nagel zelf ook op den duur worden aangetast.

Nagelriemontsteking verzorgen

Je kunt een nagelriemontsteking verzorgen door het nemen van voetenbaden met soda. Hiermee wordt de ontsteking aangepakt en krijgen de bacteriën meer moeite om hun werk te doen. Voor een chronische nagelriemontsteking kan dit ook verlichtend werken maar daarmee pak je de schimmel in de nagelriem niet aan. Geef de tenen genoeg rust en droog je voeten goed af nadat je ze gewassen hebt. Als er pus uit de nagelriem komt dan kun je de nagel het beste ontsmetten en een pleister over de plek plakken. Als er veel pus ophoopt bij de nagelriem dan kun je dit het beste laten verwijderen door de huisarts. Probeer dit niet zelf te doen, zo voorkom je dat de ontsteking erger wordt.

Nagelriemontsteking laten behandelen

Als de nagelriemontsteking extreme vormen aanneemt en niet overgaat dan is een bezoek aan de huisarts of een pedicure aan te raden. Een huisarts kan een antibiotica voorschrijven waarmee de nagelriemontsteking kan worden aangepakt. Een pedicure kan de nagel en de teen zo verzorgen dat de nagel gezonder blijft. De schimmel die een chronische nagelriemontsteking veroorzaakt kan het best behandeld worden met een schimmeldodende zalf of een anti-schimmelkuur die door de huisarts kan worden voorgeschreven. Het kan wel even duren voordat de nagelriemontsteking dan volledig verdwenen is.